Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeNieuwsClub nieuwsMentale training van jonge talenten

Mentale training van jonge talenten

De HVHW-shorttracktalenten Esmee Messemaker en Kay Huisman zijn dinsdag 27 september naar een talentenworkshop over topsport geweest. De bijeenkomst was in Dordrecht, waar Esmee, Kay, Avalon Aardoom en Danique van Lobenstein de afgelopen zomer meededen en komende winter meedoen met de gewestelijke selectie.

Dordrecht heeft van diverse sporten een Regionaal Topsport Centrum. Gewestelijk trainer Knut Alsemgeest is bezig om daar ook voor het shorttrack een dergelijk centrum op te zetten. Dat was reden voor Knut om de prille HVHW-talenten uit te nodigen voor de workshop. Er waren naast jonge shorttrackers onder meer judoka's, karateka's en zwemmers.

Onderwerp van de bijeenkomst was wat er in mentaal opzicht op jonge, talentvolle sporters én hun ouders afkomt. Het was een leerzame, nuttige bijeenkomst, juist omdat kinderen in de leeftijd van Esmee en Kay de omslag maken naar serieuzere sportbeoefening. Dat betekent meer trainen en gerichter trainen, terwijl tegelijk via school hogere eisen worden gesteld én er afleiders en verleiders in het spel komen in de vorm van (sociale druk van) vrienden, alcohol, roken enzovoort.

Er was een bijdrage van oud-topzwemcoach Erik van Westen. Hij schetste hoe hij als trainer geleidelijk oog kreeg voor faalangstbegeleiding van sporters en mentale training bij de ontwikkeling van jonge talenten. Ook gaf hij aan dat dergelijke begeleiding – ongeacht of het talent een topsporter wordt – in het latere leven altijd nuttige bagage is.

Oud-topzwemster Ilse Harms vertelde een voor de jonge sporters heel begrijpelijk verhaal. Zij liet haar loopbaan van prille tot rijpere zwemster de revue passeren en liet daarin duidelijk zien wat er  in de slipstream van het pure zwemmen in mentaal opzicht bij kwam kijken. “De wedstrijd begon al in de kleedkamer, met mooie badpakken en loszwaaien vlak bij een ander. Imponeren.” De kinderen (en de ouders) konden haar verhaal als zwemster makkelijk spiegelen aan hoe het gaat en kan gaan in hun sport.

Sportpsychologe en mental coach Loes de Ridder leidde de avond in. Zij omschreef de jonge sporters met: “Je bent nu een regionaal talenten centrum-sporter en dat moet je zien als een klein plantje. Een plantje dat moet gaan groeien.” Ze liet de sporters en hun ouders een scorelijst invullen over planning, voorbereiding, beleving en andere mentale aspecten die bij een jonge sporter om de hoek komen kijken.

Na het verhaal van Inge Harms haalde ze de belangrijkste aspecten uit Harms verhaal nog even naar voren. De kern was: voor topsport moet je er plezier in hebben. Daarnaast moet je voor topsport ZELF willen. En dat uit zich in bijvoorbeeld doorzetten, discipline, af- en verleidingen negeren en doelen hebben.

Een uitgebreid verslag staat op het blog www.erikhuisman.wordpress.com

banner hvhw 2015
 
vankoppen logo 200
 

Alleblas 180
Vehoec 180 

logo-gardien-70

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots-trans-180

 logo ooms

Logo Funghi trans 180 53

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords