Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeShorttrackShorttrack NieuwsClosing Games - vreugde en verdriet

2e KNSB-cup. Kay Huisman wint B-divisie, Avalon een clubrecord en Teun de StarClass limiet

2e knsb-cup tilburg 2012Tilburg – Het was met ruim 90 rijders rustig op de 2e KNSB-cup in Tilburg.  Niels en Lara bereiden zich net als alle andere NTS-leden voor op de World Cups in Japan en China terwijl jong Oranje met o.a. Adwin, Dylan en Sara aan de start stonden in Bormio.

In het ochtend programma gingen de 4 HVHW-ers Teun Schouten, Esmée Messemaker, Avalon Aardoom en Danique van Lobenstein in de C-divisie van start, In het middagprogramma kwam Kay Huisman uit in de B –divisie. De C-divisie reed 2x een 777m en 1x een 1500m. De B-divisie reed 3x een 1500m. Dit alles onder toeziend oog van Loïs Kloor die het als coach deze dag niet makkelijk had.

KNSBcup TilburgDanique van Lobenstein moest als eerste het ijs op. In haar heat ging ze als 2e de bocht in achter Sanne Schothuis, in de voorlaatste ronde passeerde ze Sanne en sloot de rit winnend af. Terwijl Danique het ijs afging stapte Avalon Aardoom het ijs op om net als Danique haar rit winnend af te sluiten.
Drie ritten later was het de beurt aan Teun Schouten. Teun had een missie, hij wilde graag de limiet halen voor deelname aan de Europeese Starclass. Aangezien er geen limiettijd is op de 777m had Teun maar precies één mogelijkheid om deze te halen en wel in de finale over 1500m, daar later meer over. Nu stond hij aan de start voor een 777m. Teun ging er al een pijl vandoor, nam de koppositie en stond die tot de eindstreep niet meer af, conclusie ook 1e.

KNSB cup TilburgIn de laatste heat verscheen Esmée Messemaker aan de start. Net als haar clubgenoten wist Esmée haar rit naar zich toe trekken en haar tegenstanders op de finish achter zich te houden, 1e dus. Alle vier de rijders dus door naar de hoogste groep in de halve finale. Ook in de halve finales wisten Teun, Esmee, Avalon en Danique zich weer bij de beste 2 van hun rit te eindigen en dus een plaats in de hoogste finale veilig te stellen. Teun reed op 777m een nieuw PR van 1:18.28. Ook Esmée reed een nieuw PR op deze afstand en wel een 1:20.19.

KNSB cup TilburgEen mooi resultaat voor trainster en coach Lois Kloor. Alle vier je rijders in de A-finale, maar dat dit een keerzijde heeft mag duidelijk zijn. 4 individuen die allemaal advies willen hebben hoe de race te winnen. Ga er maar aanstaan. En dat is dan nog voordat ze op het ijs staan. Eenmaal op ijs kom je ogen te kort en wordt het uiterste van je stem gevraagd.  Geen gemakkelijke opgave maar wel een mooi gezicht om vier van je kanjers aan de start te zien staan.

Nadat de finalisten aangekondigd zijn, wordt het stil in de hal en klinkt het start schot voor de 1500m (13 ronden). Het is Teun die als eerste weg is maar een misstap maakt waarna Danique van Lobenstein brutaal de kop pakt vanaf de buitenste positie. Na 2 ronden pakt de Teun Schouten de kop over, hij heeft immers een missie: de starclass limiet halen. De Utrechtse Jelle van den Wijngaard sluit aan gevolgd door Danique, Esmée, de Amsterdamse Olivier Kersten en Avalon. Dit alles blijft vrijwel onveranderd tot de achste ronde. Avalon Aardoom schuift van de 6e positie naar de 4e positie tussen Danique en Esmée. In de volgende ronde gaat het echter mis. Danique raakt bij het uitkomen van de bocht uit balans, probeert dit nog te herstellen maar valt en schuift binnen de blokken richting topblokje en kussens. Avalon Aardoom weet ternauwernood voorlangs te passeren. Esmée Messemaker kan Danique echter niet meer ontwijken en rijdt vol op haar in, duikelt over Danique heen en schuift vervolgens als eerste in de kussen met in een fractie van een seconde gevolgd door Danique waarbij Danique haar schaats het bovenbeen van Esmée raakt. Gelukkig heeft het snijvast pak zijn werk gedaan en is zoals het er nu uit ziet slechts een oppervlakkige snijwond ontstaan. Neemt niet weg dat deze wond de komende dagen voor het nodige ongemak kan zorgen en de komende wedstrijden negatief beïnvloed. We hopen dan ook op snel herstel.  

Het wedstrijdverloop is voor mij verder wat chaotisch, wel stel ik nog vast dat Danique, na haar val binnen de blokken, vergeet terug te keren naar het blokje die zij aan de verkeerde kant passeerde. Alle aanghangers schreeuwen haar toe dat ze terug moet naar het blokje wat ze verkeeerd passeerde maar het komt niet aan. Dit levert haar een penalty voor “offtrack” . De penalty heeft gevolgen voor de punten die ze krijgt toebedeeld en dus kansen voor de NK klassering.

Uiteraard reden Teun en Avalon ondertussen hun rit uit voor de winst. Het is echter Jelle van den Wijngaard die de finale wint gevolgd door Teun op de 2e plek, Olivier 3e, Avalon 4e  en Esmée vijfde. Enige commotie volgt als de uitslag op papier afwijkt van de werkelijkheid. Teun leek zijn limiet gehaald te hebben maar de uitslag ziet er anders uit. Gelukkig wordt dit snel opgehelderd en blijkt Teun Schouten gefinisht te zijn in een nieuw PR van 2:37.70 ruim binnen de StarClass limiet van 2:39.90. Naast Teun blijkt ook Avalon Aardoom voor een geweldige prestatie gezorgd te hebben. Met haar nieuwe PR-tijd van 2:38.10 schaatst zij een van de oudste clubrecords (uit 2005) van Natasja van Lobenstein uit de boeken.

Door de blessure van Esmée kan het HVHW team niet meedoen aan de aflossing (relay).  Inmiddels komen de deelnemers van het middagprogramma binnen druppelen zo ook Kay Huisman.

Na te hebben ingereden start het middagprogramma met de B- en A-divisie. Kay Huisman staat in de 3e rit gepland. 

In de loop van de week was er vanwege de te rijden afstand van 1500 meter getraind op het rijden van lijnen en het houden van je positie. In de heat was dat duidelijk. Kay koos in de eerste ronde een plekje, bewaakte dat fel en hield alles scherp in de gaten. Vijf, zes ronden voor het einde ging hij er vandoor en won de heat.

In de halve finale ontspon zich een soortgelijk scenario. In een rit met aanstormend Fries talent Jasper Brunsmann en streekgenoot David ten Cate was Kay controleur en dirigent. Hij won verdiend dankzij een felle versnelling en vervolgens stevig doortrekken. A-finale dus en kans op de divisiewinst,  maar de concurrentie was natuurlijk sterker dan in de heat en de halve finale.

Het was een rit met de vrijwel nooit opgevende Tom Hofker, de soepel en dit jaar opvallend krachtig rijdende Friso Emons, vriend en terugkomende concurrent Gilian Goud en de aanstormende Fries Erik van der Tol. Kay kende geen zichtbare twijfel, angst of onzekerheid. Hij ging op twee rijden en keek links, rechts en naar achteren. Messcherp dus. Hij kwam even op drie te liggen, maar glipte soepel terug naar plek twee. Vervolgens shuffelde en blokte hij ronden lang alles wat voorbij wilde. Een handjevol rondes voor het eind versnelde hij en kwam een paar meter los. Volle bak door naar de finish. Daar had hij 0,05 seconde over op nummer twee Tom Hofker (Brabant), maar het doel was bereikt: winst in de B-divisie. Dat hij en passant zijn PR met 2,3 seconde terugbracht naar 2.28.38 was mooi meegenomen.


Uitslag 2e KNSB cup Tilburg

secretaris 1800x1000

voorzitter gezocht

banner hvhw 2015
bakkiefietsen-180

Sentijn logo 180px

 

logo-gardien-70

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots-trans-180

 logo ooms

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords