Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeShorttrackShorttrack Nieuws1e KNSB-Cup Jaap Eden Trofee

3 Nederlandse Kampioenen Shorttrack 2013

HVHW Podium NK Shorttrack 2013Niels Kerstholt (sen), Dylan Hoogerwerf (jun B) en Avalon Aardoom (jun C) zijn Nederlands Kampioen geworden tijdens het NK Shorttrack 2013 welke afgelopen weekend 5-6 januari in Amsterdam werden verreden. Sara Rog (jun B) wist het brons binnen te halen. Ook beide relayteams pakten beiden het goud. De teams bestonden uit voorgenoemde rijders aangevuld met Danique van Lobenstein en Esmée Messemaker bij de junioren en Adwin Snellink en Bas Boelsma bij de senioren. Uiteraard was er ook succes op de individuele afstanden.

De HVHW'ers en het publiek hadden een geweldig weekeinde. Natuurlijk hielpen de sportieve successen die we in Amsterdam boekten daar flink aan mee. Naast de drie goudhaantjes Niels, Dylan en Avalon en onze 'bronzen' Jong Oranje-ster Sara werden er 13 individuele medailles verdiend, plus de twee eerder genoemde relay-medailles.

Daarnaast was er veel publiek. Natuurlijk ouders, maar dit keer ook veel mensen van buitenaf of in elk geval een iets minder directe band met het shorttracken. De allround successen van Jorien ter Mors droegen aan die ruime belangstelling flink bij, maar ook de organisatie door Tig Sports, dat eerder tekende voor de verzorging van de World Cup in Dordrecht. Op een podium was tussen de wedstrijden door een DJ aan de gang die de boel aardig liet swingen, er werd enthousiast gespeakerd en de boel was aangekleed met vlaggen en vaandels, sta-tafels en draaiende spots.

Er was ook ruime aanwezigheid van pers. Kortom: er werd gereden in een sfeervolle ambiance waaraan je merkt dat het shorttracken definitief aan het doorbreken is. Door dit alles was het beide dagen ontzettend gezellig en goed toeven langs de baan.

Het belangrijkste waren de verrichtingen van onze rijders. 'Onze' Niels Kerstholt ging daarin met Jorien ter Mors – gigant bij de dames – met glans voorop. Van Jorien wist iedereen vooraf dat ze veruit de beste is bij de dames. Bij de heren zijn de verschillen minder groot, maar Niels was dit NK onmiskenbaar een klasse apart. Hij is internationaal gelouterd en had al een handvol Nederlandse titels op zijn naam staan. Maar je had 'm moeten zien gaan. Gretiger dan gretig. Elke race ging hij voluit voor de ritzege, of het nou de 500 meter, de 1000 meter of de 1500 meter was. Wat een sportbeleving! Hij boekte niet alleen drie zeges in de finales, maar won ook al zijn heats, halve finales én in de superfinale over 3000 meter. Het plezier spatte eraf.

Dylan Hoogerwerf leek goed naar Niels te hebben gekeken. Hij is iets introverter, maar sportief deed hij het nauwelijks anders dan Niels. Dylan was de titelverdediger bij de jongens B-junioren en ook hij ging elke rit voor de winst. Hoewel de concurrenten stevig aandrongen,maakte Dylan geen fout. Resultaat was goud op zowel de 500, 1000 als de 1500 meter. Dylan reed gewoon indrukwekkend. Alleen in de superfinale over 1500 meter moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. Hij was toen al zeker van de titel.

Bij de C-meisjes greep Avalon Aardoom haar kans. Twee jonge-C-dames reden bij de B-junioren en daar profiteerde Avalon indrukwekkend van door de titel te grijpen. Zaterdag legde ze een fundamentje door de 1000 meter te winnen. Op de 500 viel ze in de A-finale,waardoor de concurrenten finalepunten konden pakken en het op zondag aan zou komen op de 777 meter. Avalon veroverde het goud op die afstand en was daarmee bijna zeker van de titel. De superfinale over 1500 meter beëindigde ze als vierde, maar dat was voldoende voor de eindoverwinning.

Sara Rog, al voor het tweede jaar lid van Jong Oranje, werd derde bij de B-junioren. Ze kreeg veel concurrentie van C-junior Suzanne Schulting en Roza Kooystra, die beiden ook voor Jong Oranje rijden, en de Brabantse C-junior Selma Poutsma. Het leverde voor rijders en publiek elke keer weer heel mooie en spannende races op. Op de 500 meter pakte Sara zaterdag zilver en vervolgens brons op de 1500 meter. Op de 1000 meter op zondag was ze weer goed voor brons. Na de superfinale over 1500 meter (vierde) stond ze derde in het algemeen klassement.

Esmée Messemaker keek aan het einde van twee dagen NK met gemengde gevoelens terug op het toernooi en in het bijzonder op de superfinale over 1500 meter waarin ze vijfde werd. Ze had zaterdag op de 500 meter het goud veroverd en pakte op zondag brons op de 777 meter. Door die resultaten mocht ze meedoen in de superfinale en kon ze haar derde plaats in het algemeen klassement verdedigen. Maar Esmée is meer een sprinter en voor haar is 1500 meter een heel eind. Met haar vijfde plaats in de superfinale viel ze net buiten het podium van het eindklassement.

In de C-klasse streed ook Danique van Lobenstein, die eigenlijk nog D-junior is. Ze leverde alvast haar visitekaartje af met negende plek na drie afstanden. Op de 1000 meter werd ze tweede in de B-finale, waarmee ze zesde op die afstand werd en tien meiden achter zich hield. Op de 500 meter zat ze na de heats goed. Ze kwam in de B-finale en liep daarin tegen een penalty op. Ze werd daardoor achtste en miste zo finalepunten. Op de 777 meter zat het in de heats niet mee en kwam ze niet bij de beste acht.

Lara van Ruijven debuteerde bij de dames en stuitte op veel concurrentie. Uiteraard had ze te maken met de onverslaanbare Jorien ter Mors en daarnaast met de Zoetermeerse zussen Sanne en Yara van Kerkhof. Te midden van dat geweld kon ze haar derde plaats van vorig jaar geen vervolg geven. Ze zat er op zowel de 500, 1000 als 1500 meter steeds bij in de A-finale, maar reikte dit jaar niet verder dan de vierde plek.

Adwin Snellink debuteerde ook als senior. Hij had op zaterdag bij de 500 meter pech: hij viel in de heat en kon daardoor meteen fluiten naar een mooie klassering op die afstand. Op de 1500 meter was Adwin messcherp en bereikte de A-finale. Daarin ging hij mee in een veld van mannen van naam, zoals Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Björn Postma. Hij werd in die rit zesde. Op de 1000 meter bereikte hij zondag de B-finale, waarin hij ging voor minimaal de tweede plaats. Waarom? Omdat hij dan finalepunten haalde en die zouden hem in de superfinale over 3000 meter brengen. Die missie lukte. In die superfinale had hij dikke pech. Vroeg in de race trok hij mee met een demarrage van Niels. Samen leken ze op jacht te gaan naar tussentijdse bonuspunten. Er zat op zijn versnelling behoorlijk snit, maar in de bocht ging Adwin onderuit en zijn kansen op een mooie klassering waren verkeken. Hij werd in die superfinale uiteindelijk zevende. Hij werd achtste in het algemeen klassement. 

Kay Huisman kon zijn stunt van vorig jaar (goud op de 1000 meter) niet herhalen. Hij stak niet in topvorm, maar reed wel een constant toernooi. Vorig jaar piekte hij op de 1000 meter, kwam op de 777 niet door de heats en bereikte op de 500 meter de B-finale. Toen werd hij dankzij een goede klassering in de superfinale vierde in het algemeen klassement. Nu bereikte hij via de heats op alle drie een plek bij de beste acht en dus kans op A-finales. Het werden B-finales, waarin hij vocht om elke plaats. Hij zat echter minder in de flow dan normaal. Dat resulteerde in een 8e plaats (1000 meter), een 7e plaats (500) en een 7e plaats (777 meter) waarmee hij uiteindelijk zevende werd in het klassement.

Teun Schouten reed bij de B-junioren in de schaduw van de talenten uit Jong Oranje, maar hij acteerde ouderwets met veel kracht en inzet. Met een vierde plaats in de heat 1500 meter maar 5 seconde onder zijn oude PR, bleef de A-finale buiten bereik. In de B-finale werd teun 2e. Op de 500 meter strandde zijn missie in de heat, hij werd daarin derde met een PR-verbetering van 0,2. Op de 1000 meter kwam hij wel door de selectie die de heats te weeg brengen. Met zijn tweede plaats achter Leon Bloemhof uit Jong Oranje en opnieuw  bijna 2 sec. onder zijn oude PR plaatste hij zich bij de beste acht op die afstand. In de halve finale bleken zijn tegenstanders enkele tot vele maten te groot en werd hij vierde. In het klassement werd hij uiteindelijk tiende.

Dennis Kruijswijk viel bij de B-junioren na de zaterdag uit. Waarom? Hij richt zich op de Redbull Crashed Ice competitie. Dat is op een skibaan waarop ijs ligt met een rotgang op ijshockeyschaatsen naar beneden denderen. Oké, met overal bescherming, maar ook met een keiharde boarding. Door een smak daags voor het NK begon Dennis niet geheel onbeschadigd en pijnloos aan de titelstrijd. Daarom dus.  

Quintes Poortvliet een langebaner die het shorttracken ook leuk vindt, had een uitnodiging ontvangen om het jongens junioren B/C relayteam aan te vullen. Een beetje sneu dat dit team bestaande uit Quintes, Kay Huisman, Dennis Kruijswijk en Teun Schouten zich niet kwalifceerde voor de finales. Dennis had zich ondanks zijn blessure opgeofferd om dit team te laten rijden, maar haalde hierdoor niet zijn normale niveau. Gelukkig vermaakte Quintes zich prima het weekend en heeft veel kunsten kunnen afkijken.

Bij de aflossingsraces was er voor twee HVHW-ploegen eremetaal. Kerstholt, Snellink, Hoogerwerf en Delftenaar Bas Boelsma vochten een spectaculaire duel uit met de ploeg van Thialf met Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Mark Prinsen en Christiaan Bökkerink. Elke rijder moest elke beurt volle bak gaan. Ze wonnen en kregen goud omgehangen.

Bij de relay over 3000 meter was er bij de meisjesjunioren goud voor Danique Esmée, Sara en Avalon. Ze reden als een zeer geolied team en wisten het team van Thialf met Roza Kooystra, Rianne Jorritsma, Anke Prinsen en Anna van Dijk Drie volle seconden voor te blijven. 

Alle uitslagen zijn terug te vinden op de KNSB site of Shorttrackonline
Een terugblik van de belevenissen van de HVHW-ers is lezen op de blog Erik Huisman die tijdens het toernooi een live blog bijhield.

Op de facebookpagina van HVHW staan diverse berichten, tientallen video's en honderden foto's

secretaris 1800x1000

voorzitter gezocht

banner hvhw 2015
bakkiefietsen-180

Sentijn logo 180px

 

logo-gardien-70

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots-trans-180

 logo ooms

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords