Gewest Zuid-Hollandjsn-schaatsen-nl

twitter hvhw2016  facebook hvhw2016  youtube hvhw2016  

See other templatesjsn-schaatsen-nl
Menu
HomeShorttrackShorttrack NieuwsGeorgie Dalrymple "goud" op Paastoernooi in Gent

5e KNSB cup Den Haag. Drie individuele PR’s en spectaculaire relays

De vijfde wedstrijd om de KNSB Cup op De Uithof en door HVHW georganiseerd, was een organisatorisch en sportief succes. De 500 meter stond op het programma en Danique van Lobenstein, Dylan Hoogerwerf enSara Rog reden tijdens deze thuiswedstrijd hun PR op deze afstand aan flarden.

Daarnaast scherpten Dylan, Danique, Avalon Aardoom, Esmée Messemaker Teun Schouten hun PR op de relay aan.

Natuurlijk, ze waren zaterdag met enkele handenvol aanwezig, de mensen die een vergelijking durfden te maken met de één week ervoor verreden World Cup in topsportpaleis Dordrecht. Deze stad had, op basis van die al fantastische accommodatie en de aanwezigheid van de wereldtop, werkelijk alles uit de kast gehaald om er met pitspoezen, spots, opzwepende muziek en wat dies meer zij een onvergetelijk spektakel van te maken.

Die vergelijking ging natuurlijk mank. Door verplichtingen van onder meer onze Jong Oranje-HVHW’ers in Melbourne was van de Nationale Trainingsselectie slechts een zeer select gezelschap aanwezig. Wij kijken echter terug op een sfeervol shorttrack-evenement, dat een soepel en ontspannen verloop kende en een gezellige sfeer ademde, niet in het minst door het onvermoeibaar speakeren van David den Braver.

Kwam er sportief nog iets uit de bus? Zeker. Mooie en vaak spectaculaire ritten en vier aflossingsraces waarvan die van de A-rijders ongekend spannend en spectaculair was. Voor alle rijders, waaronder tien HVHW’ers, stond de 500 meter op het programma. In de ochtend traden Avalon Aardoom (E-divisie), Danique van Lobenstein, Esmée Messemaker en Teun Schouten (alle drie D-divisie) aan. In de middag was het genieten van Westlands Sporttalent 2011 Dennis Kruijswijk en Dylan Hoogerwerf (A-divisie), Tineke Groeneveld en Sara Rog (B-divisie) en Jessy Kauffman en Kay Huisman (C-divisie).

Avalon Aardoom
Doordat Avalon op de 500 meter haar snelste tijden buiten Nederland heeft gereden, trad ze op in de E-divisie. Daarin moest ze hoog kunnen eindigen. Avalons aftrap was goed. In de heat rukte ze na de start op van de derde naar de tweede plek. Op die positie finishte ze ook en daarmee reikte ze in elk geval tot de hoogste drie finales. In de kwartfinale stelde ze een plek in de A- of B-finale veilig. Ze pakte meteen de tweede positie, zag de koploper vallen en won de rit. Daarna had ze pech. In de halve finale kwam ze als tweede uit de schermutselingen na de start, pakte na een rondje de kop, maar twee rondjes later viel ze, waardoor ze de A-finale miste. Haar B-finale had een soortgelijk scenario: oprukken van de derde naar de tweede plek, waarna ze viel. Daarmee werd Avalon 8e in de eindrangschikking.

Teun Schouten
Aan de inzet van Teun is niets aan te merken. Aan de kracht en het enthousiasme waarmee hij elke wedstrijd aangaat evenmin. Zijn probleem is – en dat onderstreepte hij meteen in de heat – om op de been te blijven. Vanuit positie 3 knalde hij meteen naar de kop, om een of twee bochten erna onderuit te gaan. Daarmee waren zijn kansen verkeken om een plekje in de top van de D-divisie te veroveren. Ongebroken vatte hij het karwei in de halve finale op. Als tweede kwam hij de bocht uit, om een halve ronde later binnendoor naar de kop te gaan. Hij verloor echter andemaal de macht over zin ijzers en ging in de kussens. In de E-finale voltrok zich eenzelfde scenario, waardoor Teun daarin derde werd en 19e in zijn divisie. Daarmee leek het een zeer ongelukkige racedag voor hem, maar Teun had nog wat in petto tijdens de relay.

Esmée Messemaker
Onze Katwijkse kanjer had last van een val met de fiets eerder in de week. Die noopte haar dinsdag om de training al binnen een kwartier voor gezien te houden en donderdag af te zien van de training. Ze was dus niet in topvorm en vooral starten was nog een probleem. Dat laatste deed ze steeds duidelijk voorzichtig, waarna ze de turbo moest aanzetten om zich via de achtervolging omhoog te vechten.

In haar heat kwam ze wel dichter bij haar drie concurrenten, maar lukte het niet om een plekje op te schuiven. In de halve finale reed ze na de behoedzame start scherp. Als derde kwam Esmée de bocht uit, maar ze moest voor een plek in de D-finale nog een plaatsje opschuiven. Vier rondes lang joeg ze achter de nummer 2 aan, om na de laatste bocht alles wat ze nog had in de strijd te gooien. Ze reed kort langs de blokken, zette aan, kwam er bijna naast en leek haar been uit te schuiven. Prijs! Tweede met 0,05 seconde voor nummer 3. In de daarmee bevochten D-finale kwam Esmée op de vierde plek te liggen achter de behoorlijk snelle en goed sturende Max Voulon. Die liet haar niet passeren. In de algemene rangschikking van de D-divisie werd Esmée 16e.

Danique van Lobenstein
Onze Benjamin in de KNSB Cup reed een beresterk toernooi. In de heat maakte ze haar ambities al duidelijk. Direct na de start knalde ze naar de kop en schroefde het tempo flink op. Even leek het mis te gaan. Danique kreeg een tik van de eerder genoemde Max. Het veld werd dooreen geschud en Danique schoof snel van de 1e, naar de 2e, naar de 3e én naar de 4e plaats. Blijmoedig kwam Danique het ijs af, rekenend op een toevoeging. Ze had goed gerekend. Ondanks de schermutslingen had Danique een tijd van 52,637 gereden, 0,7 seconde boven haar PR. Met haar aanvallende rijstijl gaf dat reden om meer van haar te verwachten.

Danique’s tweede rit was er ook een met incidenten. Eerst een herstart na een val waarbij Danique werd meegnomen en onderop kwam te liggen. Na de herstart kwam ze als tweede uit de eerste 50 meters. In de strijd vlak achter haar rug kwamen de nummers 3 en 4 ten val, waardoor Danique gecontroleerd naar de tweede plek en dus de hoogste halve finales kon rijden. Ondanks het gecontroleerd uitrijden kon Danique een PR bijschrijven: 52,029  en daarmee een verbetering van 0,5 seconde.

In de halve finale – een rit met vijf rijders – nestelde Danique zich op de tweede plek en zag ze de koploper geleidelijk wegrijden. Op haar beurt wist Danique haar voorsprong op de achtervolgende drie te vergroten tot een meter of vijf, bereikte ze als tweede de finish én knabbelde ze van haar PR nog eens 0,1 seconde af: 51.912. In de A-finale waren haar concurrenten een maatje te groot en leek de accu ook wat leeg te raken. Danique finishte als vierde en werd zo vierde in de D-divisie. 

Relay
De afsluitende relay van Avalon, Esmée, Danique en Teun leverde een mooie race op. Teun maakte zijn dag beter door zich te ontpoppen als de turbo van ons kwartet. Teun pikte meteen na de start duidelijk de koppositie. Het lukte de drie meiden net om die plek te behouden in het geweld dat Shorttrack Brabant ontketende. Door een mislukte wissel tussen Esmée en Teun lagen onze vier ineens op de tweede plek, maar Teun herstelde de orde. Daarna ontstond het beeld dat Teun het kwartet steeds weer op kop zette en aan een voorsprong hielp. Met een marge van ongeveer 15 meter gingen ze de laatste ronden in. Toch werd het nog erg spannend. Er kwam een fotofinish aan te pas en die leerde dat HVHW met 0,001 seconde voor deze rit had gewonnen. Slagroom op de taart was dat de tijd van 4.56,040 voor Avalon, Esmée en Danique een PR was.

Kay Huisman
Na de lunch kwamen de zes HVHW´ers die mochten optreden in de divisies A, B, en C op het ijs. Kay beet daarin namens HVHW het spits af. Tussen de over het algemeen iets tot veel grotere concurrenten toonde Kay in de heat dat hij terecht meereed in de C-divisie. Zijn start bracht hem op de derde plek en dat moest een tweede plaats worden om aan het eind van de dag hoog in het schema te kunnen eindigen. Kay haalde een van zijn handelsmerken uit de kast: na de bocht aanzetten en binnendoor glippen. Het lukte: tweede. In de halve finale had Kay zware concurrentie, onder meer van de Nederlands kampioen bij de C-junioren, Koen Slootweg. In de snelste van de vier halve finales werd hij vierde in een tijd van 50.036, zestiende seconde boven zijn PR. In de B-finale haalde hij alles uit de kast. Hij wist de derde plek van direct na de start in te wisselen voor de tweede plaats. Met de finish in zicht ‘brokkelde een snee in het ijs af’, zoals hij zelf zei, waardoor hij weggleed en vierde werd. Al met al leverde zijn inspanningen Kay de 8e plaats op in het C-veld.

Jessy Kauffman
In de heat waarin Jessy reed, waren de krachtsverschillen heel gering. Jessy kwam de eerste halve ronde door als 3e/4e en reed daarna als vierde. Het veld bleef dicht bijeen. Het lukte Jessy niet meer om de tweede plek te veroveren. In haar halve finale moest ze proberen de C-finale te halen. In die race, met twee herstarts, haalde ze haar gram. Als tweede gleed ze de eerste bocht in, om de koploper buitenom te passeren, afstand van de rest van het veld te nemen en onbedreigd de rit te winnen. In de C-finale nam Jessy meteen na het startschot de leiding en liep ze een meter of 10 uit. Vlak voor de finish had de concurrentie haar weer achterhaald en werd het spannend. Jessy gooide alles eruit, hield stand en toonde met haar 49.657 dat ze weer aardig richting nieuwe PR’s gaat. In de C-divisie werd Jessy 9e.

Tineke Groeneveld
Onze Honselse troef maakte al voor aanvang in de kleedkamer een vreugdedansje: ze had gerekend op een optreden in de C-divisie, maar mocht aantreden in de B-divisie. Ze gooide meteen alles in de strijd tijdens de heats en wist de vierde plek in de ruilen voor de derde stek. Het ging in die race hard, want met 49,685 kwam ze op 0,7 van haar PR. In de halve finale was het ronduit bikkelen en reed het hele veld op zijn toppen. Als vierde ging Tineke de eerste bocht in, maar door een val van de rijder voor haar kwam ze derde te liggen. Het gat met de twee man op kop was toen 15 meter. Dat was geen punt: Tineke liep de nummer 2 in en zorgde voor een fotofinish. Tweede? Derde? Geen van beide. In de hitte van de strijd was Tineke een keer met een schaats binnen de blokken beland. Ze nam de penalty met een lach in ontvangst; het was een mooie rit geweest. In de D-finale ging Tineke andermaal voluit de strijd aan. Met nog een ronde te gaan verschalkte ze vanuit de vierde positie de nummer drie en hield die plek vast. All over werd Tineke daarmee 12e in het B-veld.

Sara Rog
Onze jonge Jong Oranje-trots Sara Rog reed ook in de B-divisie. In haar heat hield Sara het koppie erbij. Na de start lag ze tweede, tussen twee SVU’ers. Ze bleef in de slipstream van Ivo Kerstholt en hield El Ghazi el Alami achter zich. Daarmee zat ze in elk geval in de bovenste helft van het schema. In de halve finale was de opdracht om weer 1e of 2e te worden om te kunnen rijden om de dagprijzen. Sara kwam weer achter Kerstholt te rijden. Verschil met de heat was dat voor haar ook de zich snel ontwikkelende SVU’er Hessel Koot bevond én de in Jong Oranje rijdende Roza Kooystra er een plekje had veroverd. Het stel lag vlak bij elkaar en mede door het hoge tempo lukte het Sara niet meer om een of meer plekjes op te schuiven. Haar 48.419 betekende wel een PR.

De B-finale die haar deel was, betekende opnieuw een rit tegen Roza. Sara kwam na de start weer op de vierde plek te liggen. Ook nu lagen de vier rijders heel dicht bij elkaar en ging het heel hard.Bij een schermutseling tussen Roza Kooystra en Tom Raymakers, die op 1 en 2 reden, kon Sara naar de tweede plek rijden. Die positie hield ze volle bak rijdend vast. Op de finish lag daardoor als beloning niet alleen de zesde plek in het B-klassement, maar ook een opnieuw aangescherpt PR: 48,186.

Dennis Kruijswijk & Dylan Hoogerwerf
De Wateringse dorpsgenoten en schaatsmaatjes Dennis Kruijswijk en Dylan Hoogerwerf troffen elkaar aan het einde van de dag in de B-finale van de A-divisie, maar ze legden daarvoor wel een verschillende weg af.

Dennis zwijnde wat in zijn heat. Hij lag na de start meteen vierde en zag zijn achterstand al snel oplopen naar 10 meter. Een val van Leon Bloemhof zorgde ervoor dat hij als derde kwam te liggen. Zo finishte hij ook, maar door een penalty voor Mylan Elzink, die werd gezien als boosdoener bij de valpartij, werd Dennis tweede en kon hij in de halve finale proberen de A-finale te halen. Eigenlijk was in de heat al duidelijk dat dat een enorme opgave zou zijn, maar het blijft shorttrack, dus …. . Helaas. In de halve finale bleken zijn drie concurrenten een maatje te groot en werd hij duidelijk vierde: B-finale dus.

Dylan was zeer gretig in zijn heat. Vanuit startpositie 3 kwam hij als 2e/3e de bocht uit, ging op de derde plek rijden vlak achter de twee aan kop. In de derde bocht passeerde hij dat duo in een beweging. Hij moest zijn koppositie kort erna wel weer opgeven, maar hij finishte wel veilig als tweede. Zo had ook Dylan goede papieren om de hoogste finale van de dag te halen. Hij kreeg in halve finale te maken met vier concurrenten. Meteen na de start sloot hij aan achter Björn Postma en Jeroen Sonneveld, twee rijders van de Nationale Trainings Selectie. Veel licht zat er tussen die drie niet, maar het lukte Dylan ook niet om de voor de A-finale benodigde tweede plek te veroveren. Pleister op de wonde was dat hij - door zich vast te bijten in de NTS’ers – 0,16 seconde van zijn PR afreed: 44,633.

In de B-finale begon Dylan op de gunstige startpositie 1. Dennis moest vanaf positie 5 zien op te rukken. Dat laatste lukte: Dennis pakte de vierde plek en door een val voor hem kwam hij derde te liggen. Dylan had inmiddels de kop gepakt. Dennis moest uiteindelijk toch een plekje prijsgeven (4e); Dylan pakte de ritwinst. In de dagklassement werd Dennis daardoor 8e en Dylan 5e.

Relay
Bij de afsluitende relays over 3000 meter werd gereden met ploegen bestaande uit de rijders die in de heats tegen elkaar hadden gestreden. Alle rijders en clubs door elkaar dus. Het leverde heel leuke races op. Jessy en Kay reden tegen elkaar. De rode ploeg van Jessy pakte de kop en de blauwe equipe van Kay lag daar meteen achter en vlak voor de beide andere ploegen. In de loop van de race liep de ploeg van Jessy een halve ronde uit, maar in de laatste ronden wist de ploeg van Kay het verschil iets terug te brengen. Jessy´s ploeg won onbedreigd. Het kwartet van Kay werd vier seconden erna tweede.

Invaller
Door een uitvaller in het B-veld kon Kay op het ijs blijven, de blauwe voor een groene cap inwisselen en als invaller meedoen met de rijders uit de B-divisie. Hij werd teamgenoot van Tineke en samen gingen ze de strijd aan tegen de ploeg van Sara. Het werd een spannende race. De groenen van Kay en Tineke kwamen al snel aan kop, maar zij hadden steeds grote moeite om de rode ploeg van Sara voor te blijven, mede doordat beide ploegen scherp aflosten. Op de finish lag groen anderhalve seconde voor op rood. De 4.40.201 van de groenen betekende voor Kay een score van 0,13 seconde boven zijn PR.  

Ongelooflijk spannend
In de relay van de A-divisie werd het een ongelooflijk spannende strijd. Dennis en Dylan reden elk in een andere ploeg en ze troffen bij de concurrenten hun gewestelijke trainingsgenoten René de Groot en Rosalie Huisman. Rosalie had net de relay van de B-divisie gereden en was de enige dame in een veld vol A-mannen, maar dat maakte totaal niets uit. De blauwe ploeg van Rosalie en René vocht ronde na ronde een verbeten gevecht uit met de groenen van Dylan en de oranje ploeg. De rode ploeg van Dennis hield zich in die fase op de vierde plek een beetje op de vlakte. Het was ronduit spectaculair om te zien hoe de blauwe, groene en oranje ploeg zich steeds redden bij hun vrijwel gelijktijdige aflossingen. Het ging spijkerhard, het was constant een demonstratie van scherp timen en positie kiezen. Het was kortom heel gaaf om te zien. Met nog drie ronden te gaan lag oranje op kop, maar zij zagen een rijder vallen. Het blauwe kwartet met Rosalie en René pakte de winst voor de groene equipe van Dylan, die dankzij de 4.20,609 een PR kon laten noteren. Vlak erachter werd de ploeg van Dennis derde in 4.22,534 en dat was voor Dennis zijn snelste 3000-relay van het seizoen.

secretaris 1800x1000

voorzitter gezocht

banner hvhw 2015
bakkiefietsen-180

Sentijn logo 180px

 

logo-gardien-70

finmaster-logo

 

logo achtergrond wit

logo-interco88

9knots-trans-180

 logo ooms

Langebaan Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw langebaan clubrecord gereden? 

Mail Greet Petri!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords

Seksuele intimidatie

noc-nsf-100Seksuele intimidatie komt overal voor. Op school, op het werk en helaas ook in de sport. Sportkoepel NOC&NCF heeft een toolkit en veel informatie beschikbaar.

Lees hier meer.

Shorttrack Clubrecords

easy-start-bannerEen nieuw Shorttrack clubrecord gereden?

Mail bert van Lobenstein!.
Alle HVHW clubrecords op een rij.

Bekijk clubrecords