Een verhaal van trainer Fred van Geest over Leendert:

Dit had ik liever nog even uitgesteld. Na ons laatste bezoek, samen met mijn dochter Carolien is het snel gegaan. Leendert was een schaats- en inlinevriend van mij en zeker ook van de sporters van HVHW. Een terugblik naar hoe we met elkaar omgingen en wat onderzoek met hulp van Robert, de zoon van Leendert, gaf al meteen de verrassing dat Leendert het schaatsen in de genen had, gegeven het feit dat hij een nazaat is van Leen Muts kernploeg lid in de oorlogsjaren.

Ik leerde Leendert kennen toen ik weer begon met schaatsen en ging trainen bij John Mooldijk. Daar trainde Leendert ook. Na vele jaren te veel werken en vooral ook eten, had ik dat seizoen wel heel veel moeite om hem bij te houden. Ook datzelfde seizoen inlinen op de Wollebrand onder de bevlogen leiding van Hidde Schouten was nog geen feest. Het rijden lukte wel aardig, maar het ging zeker niet hard genoeg. Na een paar rondjes moest ik de groep met Leendert alweer laten gaan. Gedurende de seizoenen veel plezier gehad met Leendert. Vooral ook tijdens wat uitputtingsslagen bij toertochten. Ik kan me goed herinneren dat we inschreven voor een toertocht in Puttershoek van 45 kilometer. Dat ging eigenlijk best wel lekker en we waren snel rond. Ik was overigens best wel blij dat ik er weer was, maar Leendert keek me aan en zei, ik wil eigenlijk nog wel een stukkie. Kom dan doen we nog een halve ronde tot aan de banaantjes en dan breken we hem af. Natuurlijk ging ik mee maar hij was blijer dan ik.

Toen op een zeker moment John Mooldijk het rustiger aan wilde gaan doen zowel bij het inlinen als op het ijs kwam mij de eer toe de groep te begeleiden en training te geven. Met wat stevige rijders was het best aanpoten zowel op ijs als op de skeelers. Leendert nam daar met veel enthousiasme aan deel en spaarde zich zeker niet. Deed kopwerk als dat werd gevraagd en was taai. Je reed hem niet zomaar los.

Die taaiheid kwam ook tot uiting op de ultieme uitputtingstest op de Weissensee. Leendert had daar speciaal schaatsen voor gekocht zodat hij wat comfortabeler kon rijden en gaf anderen als tip mee: als je in een groepje zit ga er dan niet uit om even wat te eten of te drinken te nemen want dan kom je nooit meer terug in die groep. Neem dan liever wat eten mee en blijf bij die groep. Als je alleen komt te zitten is het echt niet leuk meer.

In die jaren ging het niet alleen maar over de sport. Leendert werkte bij defensie en we hadden nog wel eens gesprekken over het functioneren van defensie. Leendert gaf aan dat hem nog wel eens enige eigenwijsheid werd verweten. Tijdens die gesprekken vergaten we nog wel eens de rondjes te rijden die we eigenlijk moesten rijden, vooral tijdens de rondjes in het publieke uur op vrijdag.

Leendert moest ook een seizoen overslaan, omdat hij werd uitgezonden naar Afghanistan. Hij beloofde ons op de hoogte te houden over zijn wel en wee daar en dat deed hij dan ook. Hij heeft regelmatig blogjes geschreven en probeerde het zo te schrijven dat het gevaar werd gemaskeerd en vooral de leuke dingen werden uitvergroot.

Na Afghanistan pakte hij de draad weer op en werd er weer enthousiast geschaatst en geskeelerd.

Er kwamen wel wat vaker blessuretjes. Niets om je zorgen over te maken, maar het werd serieuzer toen er een hardnekkige knieblessure kwam. Er kon niet meer worden geschaatst en ook het skeeler seizoen was een vraag. Uiteindelijk bleek hij ernstig ziek. 

Ik koester de herinnering aan het vieren van mijn 60e verjaardag: een verrassingstocht op de skeelers met een buitenfeestje met hapjes en drankjes. En daar kwam Leendert samen met Robert ook ineens bij aansluiten. Niet meer op de skeelers maar wel best al breekbaar op de afterparty.

Don’t you forget about me’ staat op zijn kaart. Don’t worry Leendert, dat zal niet gebeuren!


Foto 1Leendert Zandbergen Jisp, 4 februari 1961 – Kwintsheul, 27 december 2022


Op dinsdag 27 december is onze teammaat, schaats- en skeelervriend Leendert overleden.  

Op dinsdag 7 februari vanaf 18:30 uur vieren we het leven van Leendert in het Grandcafé in De Uithof. Iedereen is welkom om aan te sluiten. Het e-mailadres voor eventuele vragen is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

rouwboeket.jpg