Het begeleiden van talenten (in de dop) vindt zowel op individueel als groepsniveau plaats. Bij de pupillen worden alle kinderen primair op basis van schaatsvaardigheid ingedeeld op een bepaald niveau. Daarbinnen houden we bij de indeling van de trainingsgroepen zo goed als mogelijk rekening met de (biologische) leeftijd van de kinderen. Bij een gemiddelde ontwikkeling van de schaatsvaardigheid zal het kind gedurende het seizoen in dezelfde trainingsgroep blijven omdat deze groep zich als geheel naar het volgende schaatsvaardigheidsniveau ontwikkelt. Bij bovengemiddelde ontwikkeling kan versnelde doorstroming naar een andere trainingsgroep plaatsvinden.

HVHW Rookies
Vanaf de pupillen C leeftijd kunnen we de meest getalenteerde pupillen aanvullende begeleiding bieden bestaande uit een jaarprogramma waarbij naast (extra) schaatstrainingen (langebaan en/of shorttrack) ook inline-skaten, wielrennen en droogtraining op het menu staan. Dit zijn onze HVHW Rookies die de Fundamentals van de schaatsbeweging al aardig onder de knie beginnen te krijgen en het leuk vinden om actief aan wedstrijden mee te doen. Natuurlijk bieden we ze graag iets meer aan om uiteindelijk nog betere schaatsers te worden. We laten ze op een plezierige manier kennis maken met andere trainingsvormen, het jargon wat tijdens trainingen gebruikt wordt, het beleven van een wedstrijd, voeding en het sportende lichaam. Techniek en coördinatie blijft echter wel het belangrijkste onderdeel van de trainingen. 

De oudste pupillen en junioren C1 vormen net als bij veel andere sporten ook bij het schaatsen een kwetsbare groep. Er verandert voor hun heel veel in een korte periode. Niet zelden zien we dat deze periode van meer onzekerheid, tijdelijk teruglopende prestaties en veranderende interesses reden geeft om een schaatscarrière vroegtijdig aan de wilgen te hangen. Anderzijds zien we dat juist laatbloeiers in deze periode zich sportief gezien op achterstand gesteld voelen tov. hun vroegrijpe leeftijdsgenoten. De Rookies-groep geeft daarom ook specifiek aan deze groep kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen richting de topsport.

Uiteindelijk kunnen Rookies op basis van hun ontwikkeling, prestatieniveau en motivatie een uitnodiging krijgen voor de TSG. Een serieuze stap richting de topsport waar je als jonge schaatser en ouder best wel even goed over na mag denken. Want jezelf binnen HVHW als wedstrijdschaatser verder ontwikkelen in de wedstrijdgroep is natuurlijk ook een meer dan prima alternatief. Zie verder “Wie zijn de Rookies

HVHW Topsportgroep
De TSG biedt talentvolle, ambitieuze en gemotiveerde langebaanschaatsers de mogelijkheid om zich optimaal te ontwikkelen tot het niveau van het KNSB Talent Team. De TSG bestaat uit junioren C tm A en bij uitzondering zeer getalenteerde pupillen A. De TSG heeft sinds het begin van haar bestaan (seizoen 2010-2011) aangetoond aan haar doelstellingen te voldoen; rijders uit de TSG wisten zich te plaatsen voor Nederlandse Kampioenschappen, diverse rijders werden geselecteerd voor de Gewestelijk Selecties en het KNSB Talent Team en sommigen rijden inmiddels voor de commerciële schaatsploegen. Zie verder “Wat is de TSG?”

Heb je vragen over de Rookie talentengroep of de Topsportgroep stel die dan aan de technische commissie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.