Inleiding
HardrijVereniging Den Haag Westland (HVHW) bestaat al 50 jaar. We hebben ruim 500 leden. De vereniging kent voor jong en oud, van pupillen tot en met masters diverse activiteiten op het ijs: langebaan schaatsen en shorttrack, marathon en in de zomer skaten. Er zijn groepen en trainingen voor zowel wedstrijdrijders als voor degenen die meer recreatief de schaatssport willen beoefenen. Er wordt op veel verschillende niveaus getraind. HVHW heeft daarbij een goed georganiseerde afdeling talentontwikkeling.

Voor informatie over lidmaatschap en de verschillende mogelijkheden bij HVHW kunt u contact opnemen met onze ledenadministratie, Petra Peters-van Cranenburgh, Rozentuin 88, 2272 XE Voorburg, tel 070- 387 3898 , email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met een van de bestuursleden, klik hier voor hun contactgegevens.   

Onderstaande informatie richt zich in het bijzonder op langebaanschaatsen voor junioren en senioren. Voor de pupillen van 7 t/m 12 jaar (peildatum 30 juni voorafgaand aan het seizoen) is er een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., die verkrijgbaar is bij de ledenadministratie.  Ook voor shorttrack is er een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het ijstrainingseizoen loopt van omstreeks 1 oktober t/m 22 maart, ca 25 weken per seizoen. De laatste week van het seizoen is al jarenlang wedstrijdweek, met de zogenaamde recordwedstrijden.

HVHW heeft geen eigen ijstrainingsuren. Onder de paraplu van de KNSB zitten we met ca. 24 verenigingen verspreid over 9 verschillende trainingsuren op de 400m baan en 4 verschillende trainingsuren shorttrack op de binnenbaan.

De belangstelling voor het schaatsen is de laatste jaren enorm toegenomen. Het zal u dan ook niet verbazen dat er op de gunstigste trainingsuren schaarste aan abonnementen is. Door het beperkte aantal abonnementen per trainingsuur en omdat ook ons kader niet onuitputtelijk is, hebben we niet op elk uur voor iedereen een geschikte training. Daarnaast zijn er nog beperkende maatregelen van de KNSB voor nieuwe leden zonder schaatsverleden bij een KNSB club en bij toetreding 27 jaar of ouder zijn: niet alle trainingsuren zijn voor hen toegankelijk; abonnementen voor dinsdag en donderdag van 18.30-19.45u zijn niet beschikbaar.

Voor wie
Junioren en senioren vanaf 13 jaar, peildatum 30 juni voorafgaand aan het schaatsseizoen. Elementair schaatsonderwijs maakt geen deel uit van het trainingsaanbod van HVHW. Daarvoor is er te weinig ijs beschikbaar en zijn er niet voldoende trainers. Nieuwe leden dienen een redelijke schaatsvaardigheid te bezitten. Voor de jongste junioren zijn de eisen minder omvattend dan voor oudere junioren en senioren.

Om te kunnen vaststellen of een nieuw lid met succes kan worden ingedeeld op een van de vele ijstrainingsuren die HVHW kent, worden junioren en senioren beoordeeld op hun schaatsvaardigheid alvorens er definitief een trainingsabonnement voor hen wordt besteld bij de KNSB. Voor nieuwe leden met een redelijk aansprekend wedstrijdverleden bij een andere vereniging op de Uithof of elders,is dit niet nodig.

Wat is er nodig
Een paar goed passende schaatsen die goed zijn geslepen (niet alleen scherp maar ook de juiste ronding) en een paar handschoenen. Voor het overige gelden er geen 'kle-dingvoorschriften'. Volledigheidshalve zij nog vermeld dat bij Oomssport HVHW-trainingsjacks kunnen worden aangeschaft. Voor de aanschaf van een paar nieuwe schaatsen is het raadzaam naar een in schaatsartikelen gespecialiseerde winkel te gaan. Daar krijgt u deskundig advies. In het 'werkgebied' van HVHW kunnen met name de volgende gespecialiseerde winkels worden genoemd:
-van Tol, Voorstraat 58, Poeldijk en
-Oomssport, bij de Uithof,
Voor junioren kan ook de jaarlijkse ruilbeurs die HVHW in september organiseert, interessant zijn. Daarnaast hebben voornoemde winkels ook een (beperkt) aanbod van tweede-hands schaatsen.

Groepsindelingen
Hiervoor draagt de langebaancommissie van de vereniging zorg.
Trainingsgroepen worden zoveel mogelijk ingedeeld naar schaatsvaardigheid, snelheid en leeftijd. Er is niet op ieder uur voor iedereen een geschikte training. Jaarlijks wordt op de website na half juni, alle informatie gepubliceerd over de ijstrainingen van het seizoen dat komen gaat, waaronder een schema welke uren voor de diverse doelgroepen bestemd zijn.

Begeleiding
De groepen van ca 10-18 personen staan zoveel mogelijk onder leiding van KNSB gediplomeerde trainers en jeugdschaatsbegeleiders.

Tijden
Trainingen op de 400m baan:
- junioren t/m 18 jaar:
dinsdag, donderdag en vrijdag van 17.00-18.15u. Vrijdag de lichtste training, donderdag de zwaarste training en dinsdag ertussen in.
- (neo)senioren v.a. 19 jaar:
langebaan: maandag 18.10-19.15u, dinsdag en donderdag 17.00-18.15u en 18.30-19.45u (BEPERKTE MOGELIJKHEDEN), zaterdag 07.00-08.15u. Maandag is de lichtste training.
Marathon: maandag 21.15-23.00u, woendag 22.15-23.15u

Shorttracktrainingen:
- beginnende jonge junioren en pupillen: maandagavond 18:40-19:50 en woensdagmiddag 18:50-19:50
- selectie-uren maandag Uithof 20.00-21.10 en woensdag Zoetermeer 18.15-19.30u 

Wedstrijden

Langebaan:
Iedereen wordt ingedeeld naar leeftijd en snelheid in een bepaalde wedstrijdklasse.
Elke wedstrijdperiode zijn een aantal klassen aan de beurt.
Wedstrijden worden verreden op zaterdagavond(20.30-23u), zondagmorgen (07.00 - 09.45u) en zondagavond (18.30-22.00u).

Marathon:
Regionale competitie in diverse categorieën
(dames, heren A, heren B en heren veteranen) voornamelijk op vrijdagavond vanaf ca 21.45u. Deelname aan de landelijke competitie is mogelijk voor degenen die in de regiocompetitie in de top meedraaien, en gaat dan pas het erop volgende seizoen in.

Shorttrack:
Regionale competitie. Voor degenen die voldoen aan de limiettijden, is deelname aan de landelijke competitie mogelijk. De wedstrijden worden in het weekend verreden op wisselende tijden en op diverse ijsbanen.
Nadere informatie op de website van HVHW. Op de subpagina met informatie voor komende schaatsseizoen, is een uitgebreid informatiestuk over de wedstrijden te vinden.

Zomertrainingen
Deze worden gehouden vanaf eind mei.
HVHW organiseert loop-, fiets- en skeelertrainingen.
Plaats van handeling: duinen, strand en wielerparcours.
De aanvang van de conditietrainingen wordt gepubliceerd elders op de website van de vereniging. (alleen in de zomer)

Kosten
Zie de informatie op de website onder lidmaatschap

Inschrijving/betaling
Inschrijven voor de ijstrainingen moet gebeuren in de periode eind juni – 5 augustus, met het daarvoor bestemde inschrijvingsformulier voor nieuwe leden. Uitstel mogelijk op aanvraag. Oude leden hebben recht van voorrang tot die datum en daarna is het 'voor zover de voorraad strekt'. De meest gevraagde uren waren problematisch (meer aanvragen dan beschikbare abonnementen), maar een nieuw lid met een redelijke schaatsvaardigheid dat plooibaar is in de keuze van de trainingsuren, dat zal wel lukken om een of meer abonnementen toegewezen te krijgen.
Voor de betaling ontvangt u een machtigingsformulier, waarmee de vereniging een keer per jaar de kosten samenhangend met het lidmaatschap en deelname en de ijstrainingen kan incasseren.

Verdere vragen
Deze kunt u stellen op onderstaande adressen.

Ledenadministratie HVHW:
Petra Peters-van Cranenburgh, Rozentuin 88, 2272 XE Voorburg, tel 070- 387 3898
email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Shorttrack:
Bert van Lobenstein, tel 06-39759010 ,  email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.